Go with the flow

vrijheid in de heupgewrichten

Every perfect action is accompanied by pleasure. By that you can tell that you ought to do it – Andre Gide

Het element van het sacrale chakra is water wat tot uiting komt in de stroming van ons bloed, lymfevocht, tranen en plas. Met andere woorden alle systemen in ons lichaam die vloeistof-achtige substanties circuleren worden vanuit de vedische gezondheidsleer gereguleert door dit chakra. De beweging gaat over meestromen in het leven in plaats van tegen de stroom inzwemmen. Bewegings-kwaliteiten als mobiliteit, vloeiendheid en sensualiteit laten de levensenergie stromen zodat we ons vitaal en energiek voelen.

Naast water speelt het vrouwelijke aspect een belangrijke rol in dit chakra. Het bekkengebied, de heupen, de baarmoeder en voortplantingsorganen worden gereguleerd door het sacrale chakra. Een ontspannen bekkengebied is nodig voor ontspannen sex, een gezonde menstruatie, goede darmwerking, een ontspannen onderrug, een ontspannen ademhaling, het gevoel grond onder onze voeten te hebben, lichtheid en flexibiliteit in de benen en heupgewrichten en onze energie huishouding. Als dit chakra uit balans is ervaren we bijvoorbeeld spanning en problemen in ons bekkengebied, onze darmen, ons niergebied, fysieke en emotionele problemen met sexualiteit, moeheid en het onbewust zijn van onze behoeften.

Het sacrale chakra reguleert veel van onze sensaties en emoties. In het bekkengebied bevinden zich veel zenuwuitlopers die informatie geven aan het centrale en autonome zenuwstelsel. Ook een aantal grote houdingspieren hechten aan verschillende delen in het bekken. Het bekken is de motor van verplaatsende bewegingen als lopen. Emoties sturen de spieren via ons zenuwstelsel en bepalen zo hoe we bewegen en hoe we ons voelen in ons bewegen. De manier waarop we met onze emoties, creativiteit, sexualiteit en behoeften omgaan heeft grote invloed op de balans in het 2e chakra.


Feldenkrais bewegingspuzzel | Vrijheid in de heupgewrichten

Duur: ong. 45 minuten
Nodig: matje, kussentje