Ik ben Ingeborg Braat…

…en dit is mijn verhaal

Het grootste deel van mijn leven was ik één brok spanning en stress. Ik had spanning-gerelateerde darm- en rugklachten, voedsel intoleranties en uitgeputte bijnieren en was vaak maandenlang uit de running door vermoeidheid. Ik heb lang in mijn eentje geworsteld en gereisd om mijn eigen licht te vinden voorbij de angst en pijn. Mijn lichaam was een spiegel voor de manier waarop ik mij staande probeerde te houden. Zij werd mijn meest betrouwbare gids toen ik in haar pijn kon zien en voelen en mijn hart kon openen voor de verloren delen in mij.

Ik ben geboren in 1967 als oudste van 4. In mijn jonge jaren zijn mijn ouders vaak verhuist. Ik heb me als kind gevoeld als een plantje dat steeds uit de aarde wordt getrokken voor het goed en wel geworteld heeft. Mijn wortels waren te klein om me de stevigheid en het vertrouwen te geven dat ik nodig had.

Toen ik 9 was hebben mijn ouders zich definitief gevestigd in een klein dorp in midden Nederland. Daar ging ik naar een dorpsschool. Helaas kwam ik in een klas waar ik veel gepest werd. Dat heeft jarenlang een grote wissel getrokken op mijn gevoel veilig te zijn in mijn lichaam. Ik heb me lang verstopt voor anderen om de pijn te vermijden. Een paar jaar geleden realiseerde ik me dat ik, door dit te doen, zelf ook veel mensen heb buitengesloten en onbewust ook afgewezen heb.

Ik werd heel goed in het scannen van mijn omgeving en het lezen van de mensen om me heen om te weten wie ik moest zijn en wat er van mij verwacht werd. Ik zocht controle en veiligheid door mijn lichaam uit te hongeren, grenzeloos en onzichtbaar te zijn. Ik liep vast in schaamte, perfectionisme en zelfkritiek.

In de reguliere hulpverlening voelde ik mij niet gehoord noch gesteund. Ik ben gezegend geweest met een paar mensen in mijn leven, die mij zagen achter de pijn en bleven, ook als ik mezelf weer verloor. Ik ben door lichaamsgericht te leren gaan ervaren wat mij bewoog en welke beweging ik had te maken. Langzaam heb ik mijn wortels laten groeien; steeds iets verder en dikker.

Ik heb me naar mijn eigen zon gekeerd, zodat ik kon gaan bloeien. Ik heb geleerd om te landen in mijzelf.

Er wordt vaak gezegt dat je moet leren loslaten. Ik zeg dat je mag leren om te stoppen met vasthouden. – Pingel

En nu sta ik hier, nog een tikje onwennig in mijn eigen licht en ik sprankel terwijl ik dans en onbevangen lach… Ik heb mijn hart gevolgd en ben nu mijn droom aan het realiseren in Zuid Spanje. Het is niet dat ik nooit meer bang ben, mij nooit meer schaam, me nooit onveilig voel. Ik voel me meer op mijn gemak met dit angstige, beschadigde meisje in mij. Ik weet nu ook hoe ik haar kan helpen zich veilig te voelen in zichzelf en te ontspannen, ook als het leven weer even pijnlijk of uitdagend is.

Mensen kennen mij als iemand met veel empathie, diepgaand en gedreven. Mensen noemen mij ook een elf; speels, ondeugend, energiek, scherpzinnig. Ik ben recht voor zijn raap eerlijk en doortastend. Met deze eigenschappen help ik vrouwen, die zich herkennen in mijn verhaal, in de lichamelijke klachten, de onveiligheid, de angst en de schaamte.

Ik breng mijn gevoeligheid en mijn talent om in iemands ziel te kijken, de onderstroom te voelen en het lichaam te lezen samen, om hun reis te begeleiden door het donker, naar dat stukje in hen wat altijd liefdevol op hen wacht. Het stukje wat zo graag weer wil verbinden maar soms zo diep verstopt zit, dat het lijkt alsof het er niet is.

Wat ik je te bieden heb

Worstel jij met veel spanning en stress in je lichaam en misschien zelfs vermoeidheid en pijn? Voelt het onveilig om in je lichaam en in het nu te zijn, zichtbaar te zijn, gehoord te worden? Of heb je regelmatig het gevoel dat een diepe angst of een diep gevoel van schaamte je op de borst drukt en alle lucht uit je perst? Ik weet hoe groot het gevecht kan zijn en hoe naakt en kwetsbaar het voelt om met deze emoties aanwezig te zijn in je lichaam en gezien te worden. Ik weet hoe heftig de spanning kan zijn, die deze emoties oproepen in je lichaam.

Ik help je graag om inzicht te krijgen in de onderliggende mechanismes en deze aan te pakken en op te ruimen, zodat ook jij weer ontspannen, veilig en lekker in je vel zit en de verbinding kan aangaan met anderen vanuit een goed gevoel over jezelf.

Wees welkom bij Move into Joy en ons retreat center Jardin de Luz, geboren uit mijn droom en mijn reis naar binnen.  Hier verbind ik somatisch en energetisch lichaamswerk, dans, beweging, en het stil Zijn met wat er is en wie je bent, in de krachtige natuur en diepe stilte van de Alpujarra bergen in de Sierra Nevada. Daarnaast bieden mijn man en ik ook online sessies en programma’s aan.