7-lessen reis
Wil jij met meer spontaniteit en gemak bewegen?
Je expressiever en krachtiger voelen?
Begrijpen waarom jij doet wat je doet?
In deze Move into Joy cursus exploreer je de basispatronen die ons zenuwstelsel ontwikkeld in onze eerste levensjaren. Deze bewegingspatronen ontstaan door de interactie met onze omgeving. Aan de hand van deze basispatronen leren we ook de belangrijkste emoties als plezier en pijn kennen en expressie te geven aan wat er in ons beweegt. De basis bewegingspatronen zijn een belangrijke input voor het ontwikkelen van ons brein, ons denken en onze emotioneel-sociale intelligentie.
Je zenuwstelsel is duizendmaal geavanceerder en complexer dan een machine als een computer. Maar om je een idee te geven… Regelmatig draaien we een update en gooien we programma’s, documenten en plugins op onze computer weg zodat deze goed blijft werken. Zo kunnen we ook de informatie die we naar ons brein sturen updaten, ‘finetunen’ en gewoontes die ons fysieke en emotionele pijn of spanning bezorgen deleten door de basispatronen die ons brein afdraait, te verfijnen, verbeteren en beter met elkaar te integreren.
introductie
Welkom! Ik nodig je uit om de volgende aanwijzingen door te lezen voor je begint:
- Zorg voor een rustige en aangenaam warme ruimte waar je niet gestoord wordt. De meeste sessies doe je liggend zodat de spieren minder hard hoeven te werken.
- Pijn is een signaal van je lichaam dat je iets hebt te veranderen in je manier van bewegen, staan of zitten. Als je pijn voelt pas de beweging dan aan, doe het nog kleiner of zelfs in gedachten. Maak jezelf nog comfortabeler met kussentjes, rolletjes van dekens, een zachtere ondergrond… Of neem contact op met mij voor een gratis 15 minuten zoom overleg.
- Beweeg zo klein en langzaam mogelijk zodat je meer leert waarnemen en subtieler leert waarnemen hoe jouw lichaam beweegt, hoe jij je lichaam wil laten bewegen en hoe bepaalde emotionele patronen voor spierspanning-patronen zorgen.
- Doe de dans exploraties na een Feldenkrais sessie of warm je eerst op met deze opwarming.
- Beoefen ‘Beginners mind‘ en stap in de sessies met een open, nieuwsgierige en onderzoekende mindset naar jouw bewegen en speel met de bewegingsvariaties. Jouw lichaam is daarbij jouw speel-date.
- Maak de bewegingen zo comfortabel en prettig mogelijk voor je hoofd en je lichaam.
- Oefen in niet oordelen. Niets is fout of goed. Het is een ontdekkingsreis naar waar je nu bent en wat er nog meer mogelijk is. In deze sessies wordt je bewust niet gecorrigeerd van buiten af, door mij, zodat je met je volle aandacht luisteren naar je lichaam, leert over jouw emotionele, fysieke en mentale voorkeuren en gewoonten en de unieke gebruiksaanwijzing van jouw lichaam.
Informatie
Hoe ontwikkeld het zenuwstelsel zich?
In onze eerste levensjaren leert het zenuwstelsel over de omgeving en over zichzelf door de relaties tussen de verschillende lichaamsleden te verkennen. Alles in ons lichaam heeft een relatie met elkaar en met de omgeving. Aan de hand van deze relaties leert het zenuwstelsel bewegingsmogelijkheden in ons lichaam differentieëren om optimaal te kunen interacteren en communiceren met de buitenwereld: andere mensen en onze omgeving. Door de relaties tussen de leden van ons lichaam beter te begrijpen, krijgen we inzicht in onze relatie-patronen met anderen.
Als we net geboren zijn is ons zenuwstelsel een tabula rasa. Ons brein ontwikkeld zich door ervaring, door beweging, door doen en door interactie met onze directe omgeving. We leren onze sociaal-emotionele vaardigheden aan de hand van onze motorische ontwikkeling. En het lichaam laat het zenuwstelsel precies voelen wanneer het klaar is voor een volgende stap. Download de pdf voor meer informatie.
Download: Hoe ontwikkeld ons zenuwstelsel zich
Les 1
De levensbeweging
Onze eerste ontmoeting buiten de baarmoeder is met de lucht om ons heen. En vanuit deze relatie leert ons zenuwstelsel de ademstroom door ons lichaam gebruiken voor beweging die ons levenskracht geeft.
Deel 1: Scan (duur: 16 min)
Benodigdheden: matje of dikke deken om op te liggen, rustige warme plek
Deel 2: Feldenkrais-meditatie (duur: 52 min)
Benodigdheden: matje of dikke deken om op te liggen, rustige warme plek
Les 2
Fundamentele eigenschappen van beweging
Uitreiken vanuit je centrum zoals een zeester
In dit patroon leert het zenuwstelsel hoe het lichaam zich vanuit het centrum lang kan maken door de afzonderlijke ledematen -hoofd, armen, benen en staart- en zich in kan trekken vanuit het centrum. Over de 5 cardinale lijnen in het lichaam.
In deze fase leren we als baby te reageren op aanraking door samentrekking of uitreiking. Er ontstaat een relatie tussen de flexor spieren aan de voorkant en de extensor spieren aan de achterkant.
We worden ons ook bewust nu van de delen van ons lichaam die buiten het bereik van de mond liggen.
Feldenkrais exploratie (duur 1.12.00):
Benodigdheden: Voor deze sessie heb je een paar vellen papier nodig en stiften/potloden en een matje.
Les 3
De relatie tussen hoofd en staart: de rug
Ontdek hoe de energie van de beweging vrij door de wervels van je rug naar boven kan reizen van je staartbeen tot je hoofd. En ontdek hoe de beweging van staartbeen en hoofd de beweging van de rug faciliteren in buigingen naar voor en naar achter.
De rug bestaat uit 4 delen: de nek, de bovenrug, de onderrug en de bekkenwervels. Samen vormen ze 26 wervels met vloeistof er tussen de vertebrale disks. Door deze verdeling met ruimte tussen elke wervel is er zoveel beweging mogelijk in de rug. De wervels zijn het fijnst in de nek en worden breder en groter naarmate we dichter bij het bekken komen. Je zou de schedel ook als een deel van de rug kunnen zien.
De nek bestaat uit 7 wervels, de bovenrug heeft 12 wervels die allemaal verbonden zijn met de ribben. Dit maakt de bovenrug iets minder flexibel. De onderrug bestaat uit 5 forsere wervels die verbinding maken met de aan vergroeide wervels van het bekken -het heiligbeen en het staartbeen.
Hoe is de relatie tussen jouw staartbeen en jouw hoofd?
Feldenkrais exploratie (duur: 1 uur en 7 min)
Benodigdheden: een matje
Dans de verschillende relatie dynamieken die er zijn in de relatie tussen:
- jouw ruggenwervels onderling
- de delen van jouw rug (onderrug, bovenrug, nek)
- jouw staart en hoofd
Bewustzijns oefening in je alledaagse activiteiten:
Les 4
Van top tot teen: verbinding en differentiatie
Wordt je bewust van de relatie tussen het onderlijf (de voeten, benen, het bekken, buik en onderrug) en het bovenlijf (de borstkas, bovenrug, schouders, armen, handen en hoofd). We onderzoeken de samenwerking tussen beiden in de beweging. Ontdek hoe het onderlijf het bovenlijf ondersteunt vanuit een krachtige push-beweging door de botten en gewrichten. Ontdek hoe het bovenlijf uitreikt vanuit een pull beweging om te communiceren en uit te wisselen met de omgeving.
Deze sessie bestaat uit een Feldenkrais les en een dansopdracht (start op 01:03.10)
Benodigdheden: matje
Les 5
Laterale flexie: tijgeren
De relatie tussen de beiden zijden (rechts en links) in beweging.
Het patroon van de hagedis: De kruip beweging op de buik.
In deze fase buigen we de ene zijde door de ledematen naar elkaar toe te bewegen en de rug opzij te buigen. De andere zijden maken we op hetzelfde moment lang.
Op deze manier kunnen we de grond gebruiken om ons naar voren te trekken vanuit de arm die gebogen is en de beweging verder af te zetten vanuit het been wat gebogen is trekken en achter onze ogen aan te bewegen.Ook kunnen we nu op de onderarmen steunen waardoor we het hoofd en de bovenkant van onze borst van de grond kunnen tillen. Het hoofd is nu verticaal waardoor de ogen een horizon hebben.
Feldenkrais exploratie (duur 1:18:00):
Benodigdheden: matje
Les 6
Bewegen over de diagonalen: kruipen

Cross laterale beweging. De diagonaal van rechter voorpoot naar linker achterpoot verkort, de andere diagonaal verlengd.
Het patroon wat nu uit voorgaande differentiatie patronen in bewegen kan ontstaan is de Cross laterale beweging die we zien in de manier van lopen bij bijvoorbeeld katten en hoefdieren. Dit patroon begint zich langzaam te vormen als we de kracht hebben ontwikkeld om ons hoofd op te richten vanuit de grote houdingspieren en ons onderlijf de kracht heeft ontwikkeld om het bovenlijf te ondersteunen in bewegen.
Dit is het moment dat we op handen en knieën beginnen te lopen. Doordat we nog maar 4 punten van contact hebben met de grond begint het zenuwstelsel een andere strategie te ontwikkelen om in en uit balans te kunnen bewegen. Niet langer doen de schouder en heup aan 1 zijde hetzelfde. We beginnen te kruizen van de linkerschouder naar rechterheup en rechterschouder naar linkerheup. Hier ontstaat de basis om efficient en ontspannen te kunnen lopen.
Feldenkrais exploratie:
Benodigdheden: matje
Les 7
De integratie: optimaal bewegen
In deze sessie brengen we de voorgaande patronen samen in de beweging die je maakt door een dynamisch spel van bewust luisteren en bewust keuzes maken voor gemak en plezier.
Hieronder zet ik de basis bewegingspatronen op een rijtje:
- De adem als motor voor beweging
- De beweging van het centrum naar de 6 ledematen (de armen, benen, hoofd en staart)
- De beweging van hoofd naar staartbeen en vice versa
- De beweging van het onderlichaam en bovenlichaam in relatie met elkaar
- De beweging van de linkerzijde en rechterzijde in relatie met elkaar
- De beweging over de diagonalen
Feldenkrais exploratie (duur 59 min):
Benodigdheden: matje